Biedingen onder gesloten omslag

De coronacrisis heeft de vastgoedsector twee maanden helemaal stilgelegd. Maar nu bezoeken weer mogen, is het erg druk, zeker voor huizen en appartementen tot 400.000 euro. Om zoveel mogelijk uit de verkoop te halen, wordt aan kandidaat-kopers steeds vaker gevraagd om te bieden onder omslag. Maar wat houdt dat nu precies in en waar moet je op letten als koper of als verkoper?

Hoe werkt het?

Als er verschillende kandidaat-kopers zich bereid tonen om de vraagprijs te geven, vragen verkopers nu vaak om een bod te doen onder gesloten omslag. Op die manier proberen ze zoveel mogelijk uit de verkoop te halen.

Hoe werkt dat bieden onder omslag nu? Eerst zet een verkoper zijn pand te koop en vermeldt daarbij een richtprijs. Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen dan een afspraak maken om het pand te bezichtigen en kunnen daarna  tegen een bepaalde datum een bod uitbrengen onder een gesloten omslag, legt advocaat Doggen uit

Die gesloten omslag mag je heel letterlijk nemen: als kandidaat-koper schrijf je een brief met daarin een exact bedrag dat je wil betalen en die brief stop je in een enveloppe die je dichtplakt. 

De verkoper verzamelt vervolgens de omslagen van alle kandidaat-kopers en opent die pas op het einde van de vooraf afgesproken biedperiode. “Als de omslagen op die vooraf bepaalde datum worden geopend, wordt gekeken welke kandidaat-koper het hoogste bedrag heeft geboden. Maar daarna is het nog altijd aan de eigenaar om te beslissen welk bod hij aanvaardt”, merkt advocaat Doggen op. 

50.000 boven vraagprijs

Als koper moet je vandaag dus met allerlei scenario’s rekening houden. Dat hebben we zelf ondervonden toen we onlangs een afspraak maakten voor de bezichtiging van een appartement van 269.000 euro. 

Even later kregen we een mail: “We merken aan het aantal bezoekers een grote interesse in het appartement, daarom willen we elke kandidaat-koper de kans geven om het appartement te bezoeken en een bod uit te brengen.”

We wachten de bezichtiging verder af, maar die kans zouden we nooit krijgen. We ontvangen namelijk een sms’je: “Er waren vanmorgen om 6.30 uur reeds bezoekers die onmiddellijk een schriftelijk bod hebben uitgebracht (...) Het bod overschreed ruimschoots de vraagprijs waardoor het niet opportuun was de plaatsbezoeken te laten doorgaan.”

Wat later lezen we op de website van de vastgoedexpert die het appartement mee hielp verkopen dat het appartement op een eerste bezichtigingsdag verkocht werd na een bod dat 50.000 euro boven de vraagprijs lag.

BRON: www.vrt.be

Biedingen onder gesloten omslag