Stel je voor: je wilt een huis kopen en je stuurt via de makelaar een bod. Soms denk je misschien te snel dat je het bod zomaar kunt intrekken. Maar kan dat eigenlijk?
Termijn
Het plaatsen van een bod betekent nog niet dat je het huis al gekocht hebt. Het bod moet namelijk eerst worden geaccepteerd. Maar je kunt niet zomaar een geldig bod intrekken. Degene die het bod doet, moet de verkoper de kans geven om erover na te denken en te antwoorden.
Je moet ook de termijn respecteren die je zelf hebt gesteld bij het bod. Die termijn kan heel duidelijk zijn, bijvoorbeeld: het bod is vijf dagen geldig. Of het kan meer impliciet zijn, bijvoorbeeld: het bod met de vraag om binnenkort te antwoorden.
Als er geen termijn is gesteld bij het bod, moet de verkoper in ieder geval snel reageren. Maar dat betekent niet dat je een uur later kunt zeggen dat je het bod intrekt. Je moet minstens een "redelijke termijn" wachten voordat je het bod intrekt.
Als er onenigheid is, zal de rechter moeten beslissen of de redelijke termijn is gerespecteerd.
Wat als de verkoper het bod nog niet heeft ontvangen?
Als je kunt bewijzen dat de verkoper het bod nog niet heeft ontvangen, kun je het bod nog steeds intrekken. Maar het kan moeilijk zijn om dat te bewijzen.
Het is slim als de verkoper meteen een ontvangstbevestiging stuurt zodra hij een geldig bod heeft ontvangen. Zo weet de koper dat het bod goed is ontvangen en dat er binnen een redelijke termijn zal worden gereageerd.
Een bod zonder voorwaarden
Alle voorwaarden die je zou stellen als je een koopovereenkomst zou tekenen, moeten al in het bod worden vermeld. Als je bijvoorbeeld nog geen volledige financiering hebt, moet je een opschortende voorwaarde toevoegen aan het bod. Dan komt de koop pas tot stand als je een hypotheek kunt krijgen.
Als je geen opschortende voorwaarde hebt toegevoegd voor het verkrijgen van een lening, hoeft de verkoper die niet te accepteren. Dan is de koop zonder voorwaarden gesloten.
bron: cib.be