Is een investering in vastgoed vandaag nog een goed idee en is dit een goed moment om te kopen of verkopen?

 

Hoge rente en inflatie koelen de vastgoedmarkt af.

Na het afschaffen van de woonbonus in 2019 en twee jaar later het hoogtepunt van de coronagekte in de vastgoedsector voorbij was, voorspelden velen experts een afkoeling van de markt.

Deze  kwam echter pas deze zomer tot uiting. Dit werd vastgesteld op basis van de dip in het aantal afgesloten hypothecaire kredieten. De reden daarvoor is de hoge inflatie en rentes die de afgelopen maanden zijn opgelopen tot gemiddeld 3% voor een lening van 20 jaar.

Mindering in leencapaciteit en prijzen die stabiliseren

Door de vermindering in leencapaciteit hebben de mensen minder budget, waardoor ze minder snel gaan aankopen dan voorheen.

Mensen kijken langer rond, onderhandelen weer meer en de borden met ‘verkocht binnen de week’ zullen nu minder verschijnen.

De renovatie verplichting zit er ook aan te komen. Vanaf januari moeten de kopers van een woning met energielabel E of F verplicht renoveren wat ook weer extra kosten met zich mee neemt waar de kandidaten rekening mee moeten houden.

Hoe zit het met de renovatiekosten?

De meeste kopers zijn op zoek naar instapklare woningen.

Energie wordt steeds meer een bepalende factor in het zoek- en aankoopproces van kandidaten. Volgens sommige experts zullen de extra kosten die gepaard gaan met een aankoop van een EPC-label E of F per 1 januari 2023 ervoor zorgen dat mensen voorzichtiger de markt betreden.

De huidige dynamiek van de vastgoedmarkt wordt niet aangetast door de renovatieplicht. In het verleden werden woningen met hoge EPC-waarden doorgaans op korte termijn gerenoveerd.

Daarnaast zijn de meeste kandidaten al langer op zoek naar een gerenoveerde of instapklare woning. Dit was ook het geval tijdens de groeiperiode van de vastgoedmarkt een jaar geleden.

Investeerders die op zoek gaan naar echte renovatiepanden hebben te maken met stijgende bouwkosten die van invloed zijn op hun marges en uiteindelijk ook op de vastgoedprijzen.

Afkoelende woningmarkt, kopen of investeren?

De rente is nog steeds lager dan de stijging van de vastgoedwaarde. Inflatie maakt investeren ook interessant. En huurprijzen blijven maar stijgen, zeker voor energiezuinige gebouwen.

Dan kan u zich de vraag stellen of u daardoor de aankoop van een woning zou moeten uitstellen om uw vermogen in iets anders dan vastgoed te beleggen.

Het antwoord daarop is ‘nee’. Het bezitten van een woning of vastgoedbelegging is nog steeds een goede investering. De rente mag dan veel hoger zijn dan de afgelopen jaren maar het is nog steeds lager dan de vastgoedwaardering van vandaag.

In tegenstelling tot hoge inflatie staan de hoofdsom en rente die u betaalt vast voor de duur van uw hypotheek.

Wanneer de inflatie stijgt, daalt de waarde van uw maandlasten terwijl de waarde van uw woning stijgt. Deze dynamiek zorgt ervoor dat kopen nog steeds de beste optie is.

Wij merken een stijging in de huurprijzen. Uw toekomstige vastgoedinvestering blijft dus goed renderen.

Om ervoor te zorgen dat uw huur de komende jaren geïndexeerd blijft en het rendement op het geïnvesteerd vermogen goed is, kan u er best aan denken om de woning of appartement energiezuinig te maken.

Is een investering in vastgoed vandaag nog een goed idee en is dit een goed moment om te kopen of verkopen?