6% BTW, een permanente verankering in België

De 6% btw-regeling met betrekking tot de sloop en heropbouw wordt permanent wettelijk verankerd in heel België. Terwijl de aankoop van een gesloopt en herbouwd pand tegen een tarief van 6% btw geleidelijk aan afneemt, blijft de sloop en heropbouw zelf permanent onderworpen aan een btw-tarief van 6%. 

 

Met ingang van 1 januari 2024 is er één permanente regeling voor heel België van kracht, ter vervanging van de vorige permanente regeling in de 32 centrumsteden en de tijdelijke regeling die gold van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 voor de rest van België. 

 

Meer specifiek kunnen de volgende personen of rechtspersonen profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een woning: 

• particulieren die hun enige en eigen woning laten bouwen met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m2,

•particulieren en rechtspersonen die woningen laten bouwen om ze vervolgens langdurig te verhuren in het kader van het sociaal huisvestingsbeleid.

 

Voor particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan deze (sociale) criteria - bijvoorbeeld bij de heropbouw van tweede verblijven, investeringspanden, enzovoort - maar wel konden profiteren van de permanente regeling in de 32 centrumsteden, wordt ook een overgangsregeling geboden. Hierbij blijven de werken die tot eind 2024 gefactureerd worden onder het 6% btw-tarief vallen, op voorwaarde dat de bijbehorende omgevingsvergunning vóór 1 juli 2023 is ingediend.

 

Voor vragen of advies rond dit artikel, aarzel niet om ons te contacteren.  

6% BTW, een permanente verankering in België